Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Турция арестуваха главния редактор на опозиционния в. „Джумхуриет“

[post-views]
В Турция арестуваха главния редактор на опозиционния в. „Джумхуриет“

%d0%b9%d0%be%d0%b7Поредният знаков арест в Турция. Властите потвърдиха, че са задържали главния редактор на опозиционния вестник „Джумхуриет”.  Мурат Сабунджу е заподозрян във връзки духовника Фетулах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на неуспешния преврат това лято.
Мурат Сабунджу е задържан рано тази сутрин. Няколко екипа от следователи са претърсили дома му. Обиски е имало и в къщите на други журналисти от вестника, като за 13 от тях е издадена заповед за арест. Все още няма повдигнати обвинения, както срещу главния редактор на най-стария светски вестник в Турция „Джумхуриет”, така й срещу другите журналисти.
Последните знакови арести идват по-малко от ден, след като властите затвориха 15 медии и организации в страната. Отделно през уикенда бяха отстранени от длъжност повече от 10 държавни служители, сред които университетски преподаватели, здравни работници, затворнически надзиратели и криминални следователи.
Срещу поредната чистка скочиха опонентите на турския президент Реджеп Ердоган, които го обвиняват, че използва въведеното след преврата извънредно положение за да запуши устата на опозицията. За по-малко от 4 –те месеца от пуча турските власти уволниха над 110 хиляди души, а други 37 хиляди са арестувани.
Независимо от критиката Анкара е категорична, че чистката в държаните структури ще продължи докато и последният привърженик на Фетулах Гюлен не бъде отстранен.
Влиятелният духовник, който живее в доброволно изгнание в САЩ, продължава да отрича да е замесен в опита за преврат.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани