Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След поредното силно земетресение – огромни разрушения в Централна Италия

[post-views]
Земетресение с магнитуд 7,1 разтърсва Филипините

environment and nature conceptМасови разрушения и хиляди хора, останали без дом. Това е равносметка след поредното силно земетресение, което разлюля Централна Италия в неделя, този път с магнитуд 6,6 по скалата на Рихтер. Няма жертви в cледствие от труса, 20 души са ранените, двама от тях – тежко, съобщават местните власти.
Това е третото силно земетресение в района за по-малко от седмица и четвърто за последните 3 месеца. Експерти обявиха, че евакуацията на потенциално опасни сгради, която започна след засилването на сеизмичната активност в централната част на Италия през миналата седмица, е спасила множество човешки животи. И въпреки че няма жертви, засегнатите от земетресението вчера са хиляди – 25 хиляди души са останали без дом, около 100 хиляди ще бъдат евакуирани от критичните зони, заявяват местните власти.
Най-силното земетресение на територията на Италия от 36 години насам засегна регионите Умбрия и Марке и остави на хората единствено отчаяние.

Местни жители:

„Не са ни дали палатки, не са ни дали къщи, нито каравани. За временните къщи е ясно, че трябва да чакаме пролетта. Но нямам представа как ще преживеем зимата, ако нямаме каравани, платки или някаква алтернатива.”

„Трябва да намерим решение, не можем да живеем в палатки, нито в колите си, вижте времето – въобще не е моментът за това. Но това е положението, или го приемаш, или напускаш.”

Кметът на един от най-тежко пострадалите градове – Норча заяви, че все още се изяснява точният брой на хората, които се нуждаят от помощ и настаняване.

Никола Алемано – кмет на град Норча

„Вчера над 800 души бяха настанени в самостоятелни жилища, 275 други – в хотел. Нямаме информация колко души са напуснали града, но е ясно, че новите трусове драстично променят ситуацията… и към тези списъци ще бъдат прибавени още хора ”

Италианският министър-председател обеща да бъдат извършени мащабни възстановителни дейности, независимо от цената им.

Матео Ренци – министър-председател на Италия:

„Ще възстановим всичко, всичко – къщите, църквите, местния бизнес. Всичко! Ще направим всичко, което трябва да се направи за пълното възстановяване на засегнатите райони”

Освен жилищни, бизнес и административни сгради, земетресението засегна значителна част от средновековното културно наследство в региона. От най-голямата катедрала в гр. Норча остана единствено фасадата.
Сеизмолози предупреждават, че не е изключено нови трусове да се проявят като ефект на домино в близките дни и призовават и населението, и властите да са в готовност за това.

Най-ново

Единична публикация

Избрани