Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Във Венецуела президент и опозиция си стиснаха ръцете

[post-views]
Президентът на Венецеула заклейми разполагането на британски боен кораб до бреговете на Гвиана, издаде заповед за отбранителна операция

nikolasmaduroЗа пръв път тази година президент и опозиция във Венецуела седнаха на масата за преговори, за да потърсят заедно изход от дълбоката политическа криза. Очаква се разговорите да се проведат в няколко кръга, като следващата среща е насрочена за 11 ноември.
Това са първите подобни преговори от края на миналата година, когато победата на опозицията на парламентарните избори прекрати продължилата 17 години хегемония на чавистите във Венецуела.
Разговорите се осъществяват с посредничеството на Съюза на южноамериканските държави (УНАСУР) и Ватикана.

Архиепископ Клаудио Мария Чели – специален пратеник на Ватикана във Венецуела:

„Папата следи отблизо сложната ситуация в тази обична нему страна и е дълбоко обезпокоен поради съществуващото напрежение. Неговото желание е да насърчи успешния преговорен процес.”

Папският нунций съобщи, че преговорите ще обхванат четири основни теми, които ще бъдат разглеждани от отделни екипи – „Мир, правова държава и суверенитет“, „Правосъдие, човешки права и помирение“, „Икономика и социални въпроси“ и „Мерки за доверие и график за избори“.
Опозиционните лидери, които настояват за произвеждането на референдум за отстраняване на държавния глава, определиха като проучвателна тази първа среща. Те поставиха като условие за участието си в преговорите прекратяването на репресиите срещу населението във възможно най-кратки срокове.
От своя страна президентът Мадуро заяви, че няма алтернатива на диалога и припомни, че основен фокус на разговорите винаги трябва да е преследването на общия национален интерес.

Най-ново

Единична публикация

Избрани