Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иракският премиер към ИДИЛ: Предайте се или ще умрете!

[post-views]
Иракският премиер към ИДИЛ: Предайте се или ще умрете!

irak-ministerИракският министър-председател призова бойците на т.нар. Ислямска държава да се предадат, след като правителствените войски обкръжиха обявеният за тяхна столица град Мосул. В изявление по националната телевизия премиерът Хайдер ал-Абади заяви, че джихадистите нямат избор, освен да се предадат или да умрат.
Битката за Мосул вече достигна своя решителен етап. Иракските специални сили са на километър разстояние от източното предградие на Мосул и се подготвят да влязат в града, бастион на джихадистите през последните 2 години.

Хайдер Ал-Абади – министър-председател на Ирак и главнокомандващ правителствените сили:

„Ще обградим ДАЕШ от всички страни и ако е рекъл Господ, ще отрежем главата на змията. Няма да имат път за бягство, няма да имат друг вариант освен да се предадат или да умрат”

Офанзивата за възвръщане на иракските територии от контрола на т.нар. Ислямска държава започна преди 2 седмици. Оттогава иракските правителствени сили, заедно с кюрдите-пешмерги, овладяват територии от обявения от джихадистите халифат и освобождават цивилното население по източния, северния и южния фронт. По западния фронт пробив бе постигнат в събота от шиитската милиция, т.нар. Сили на народната мобилизация.
Това е най-голямата военна офанзива на територията на Ирак от свалянето на Саддам Хюсеин през 2003 г. По данни на ООН от началото на операцията по освобождаване на Мосул повече от 17 хиляди души са се изселили, а 50 хиляди са били отвлечени от ИДИЛ и използвани, като жив щит.

Най-ново

Единична публикация

Избрани