Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Остра критика на Европейския съюз по повод ареста на 11 журналисти в Турция

[post-views]
Остра критика на Европейския съюз по повод ареста на 11 журналисти в Турция

martin-shuulc„Турция прекрачи още една червена линия срещу свободата на словото”. Това заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц по повод ареста на 11 журналисти от основния опозиционен вестник в Турция – „Джумхуриет”.
Мартин Шулц коментира случилото се в Туитър и посочи, че задържането на главния редактор Мурат Сабунджу и неговите колеги от вестника е удар срещу свободата на словото в страната, а последната чистка има политически характер и не е юридически обоснована или с оглед на сигурността на страната.
Вчерашните арести дойдоха ден след като повече от 10 хил. държавни служители бяха уволнени, а 15 други медии – затворени.
Опозицията вижда в арестите удар срещу демокрацията.

Махмут Танал – депутат от опозиционната Републиканска народна партия:

„Тази операция е насочена срещу тези, които вярват в правовата държава… срещу тези, които защитават светската съдебна система…срещу демокрацията…срещу свободите”

Журанлистите от „Джумхуриет” са заподозрени във връзки с кюрдските бунтовници и с ислямския духовник Фетуллах Гюлен, сочен от властта, като инициатор на опита за преврат през юли.
Говорител на правителството оправда извършените арести.

Нуман Куртумлуш – вицепремиер на Турция:

„Това не е операция, насочена срещу журналистите в „Джумхуриет”, а е срещу медийната компания, която притежава вестника”

Вестник „Джумхуриет” отдавна е трън в очите на турското правителство. Особено след репортаж миналата година, според който Турция въоръжава екстремисти в Сирия. Властите официално отхвърлиха обвинението.

Най-ново

Единична публикация

Избрани