Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай представи новия си „невидим” изтребител

[post-views]
През последните 24 часа над Тайванския проток са прелетели 10 китайски военни самолета, съобщи Тайпе

j20-kitaiКитай представи за първи път пред публика новия си изтребител Стелт пето поколение. Бойната машина направи дебюта си на най-големия авиационен салон в Китай, който годишно събира производители и купувачи от цял свят.
Джей-20. Това е името на новият китайски изтребител от пето поколение, който беше представен на авиосалона в град Чжухай.
Китайската въоръжена индустрия се надява, че с новата си летателна бойна машина, ще затвори военнотехнологичната пропаст със САЩ, които от години имат на въоръжение т.нар невидими изтребители и бомбардировачи.
Експертите обаче са скептични дали J-20 са оборудвани със стелт система, като тази на американските си конкуренти в същия клас ф-22 „Раптър” и последното поколение изтребители ф-35.
Независимо от това анализатори коментират, че представяне на бойна техника, която все още не е влязла на въоръжение, говори за увереността на китайски военен отрасъл в надпреварата за доминация в небето.
Освен с военна техника Китай от години се опитва да пробие и на пазара на гражданската авиация.
С подобни темпове на развитие има голяма вероятност до 10 години страната да измести САЩ от първото място, коментират западните медии.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани