Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Денят на мъртвите или една по-различна задушница

[post-views]
Денят на мъртвите или една по-различна задушница

mexico-ggСъс свещи, цветя и музика в Мексико почетоха Деня на мъртвите. Двудневният фестивал винаги се отбелязва на 1-ви и 2-ри ноември и води началото си от предколумбовата епоха. Той е обявен от ЮНЕСКО за част от свтовното нематериално културно наследство.
По местен обичай се издигат възпоменателни олтари, покрити със свещи, захарни черепи и цветя. Раздават се любимите храни и напитки на покойниците, както и дребни подаръци. На този ден улиците са пълни с маскирани хора, които шумно се веселят и танцуват, споменавайки живота, а не смъртта на близките си. Голяма част от тях прекарват празничната нощ на гробищата.

„Това е като Коледа, защото всички се събираме заедно и се веселим. Щастливи сме, но не защото близките ни са починали, а защото знаем, че са щастливи, доволни са да ни видят заедно.”

„За мен и майка ми това е традиция. Повече от 10 години идваме тук в  вечерта на първия ден и си тръгваме чак сутринта. Прекарваме цялата нощ тук и през това време срещаме много други семейства”

Според етнографи фестивалът е смесица от католически и местни религиозни вярвания и се свързва с култа към мъртвите и превъплъщението на т.нар. Света Смърт.

Най-ново

Единична публикация

Избрани