Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия с нов призив към бунтовниците в Алепо

[post-views]
Москва и Вашингтон на нож за Алепо

alepoРусия и Сирия призоваха бунтовниците в Алепо да напуснат града до петък вечерта и обявиха, че ще отвoрят два коридора, за да могат да се изтеглят с оръжието си. Призива дойде ден, след като руското министерство на отбраната удължи с няколко дни мораториума на въздушните удари срещу кварталите под контрола на опозиционните сили.
Според официалната информация на Русия и Сирия до петък вечерта ще бъдат отворени и други шест коридора, които ще позволят на цивилните, болните и ранените да напуснат града.
В съобщение на руското министерство на отбраната се посочва, че решението е координирано със сирийското правителство и руския център за помирение в Алепо. „Готови сме да съдействаме на цивилните и на бунтовниците да напуснат града през специално създадените коридори”, се посочва в съобщението.
Бунтовниците в обсадения от месеци град отхвърлиха предложението и изглежда твърдо решение да отбраняват кварталите на Алепо под техен контрол.
Независимо, че на 18 октомври Русия обяви, че прекратява въздушните си операции, от района продължават да идват съобщения за въздушните удари.
Москва е критикувана, че по-голямата част от бомбардировките й са в райони с цивилно население, но руската армия отрича твърденията.
За Кремъл бунтовниците са тези, от които зависи избягването на излишни цивилни жертви.
Според данни на ООН в обсадените от правителствените сили райони живеят между 200 и 300 хиляди души, които от месеци не са получали хуманитарна помощ, като храна и лекарства.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024