Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ИДИЛ извършва набези на юг от Мосул

[post-views]
ИДИЛ извършва набези на юг от Мосул

isissДокато битката за Мосул е в разгара си, бунтовниците от ИДИЛ извършват набези в съседни градове. По-рано днес, те са превзели джамия и няколко къщи в намиращия се на юг град Ширкат, при което са убили седем войници от местната шиитска милиция, т.нар. Сили на народната мобилизация.
Атаката срещу Ширкат е нова диверсионна мисия на екстремистите, които се сблъскват с офанзивата срещу своя бастион – Мосул, намиращ се на около 100 км на север. Като отговор на нападението, в града е въведен вечерен час и са изпратели специални сили на шиитската милиция. От началото на операцията по освобождаване на Мосул на 17 октомври т.нар. Ислямска държава е провела няколко подобни операции, сред които атаки срещу контролирания от кюрдите град Киркук, на югоизток от Мосул и в пустинния град Рутба, на границата със Сирия и Йордания.
Същевременно подкрепяната от САЩ коалиция на иракските правителствени сили и кюрдите-пешмерги заяви, че призивът към бойците на ИДИЛ да не се предават, от страна на лидера им Абу Бакр ал-Багдади, е признак на слабост.

Полковник Джон Дориан – говорител на водената от САЩ коалиция:

„Това е очевиден опит да се възстанови загубената комуникация с бойците. И вероятно е доказателство за това, че връзката в командването е прекъсната. Ал-Багдади е загубил контрола и възможността му да влияе на хората си е силно намаляла.”

Иракските сили продължават да напредват по южния и източния фронт към Мосул. В четвъртък те са овладели язовирната стена край града и са поели контрол над петролните кладенци в района. Също така са възстановили 9 селища от източната страна на града. Въпреки това, военни експерти се подготвят за продължителна битка и използване на човешки щитове при решителното настъпление. Предполага се, че в Мосул джихадистите са задържали повече от милион цивилни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани