Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Антология с 13 балкански поети отбеляза 90 години български ПЕН център

[post-views]
Антология с 13 балкански поети отбеляза 90 години български ПЕН център

pen-centar
Ентела Каси – председател на албанския ПЕН
В началото на седмицата в голямата зала на БАН с международна писателска среща беше отбелязана 90-та годишнина от учредяването на българския ПЕНцентър. На нея беше представена първата антология на поети и белетристи от страните на Югоизточна Европа (двуезична), която включва 13 автори от Сърбия, Черна гора, Албания, Македония, Босна и Херцеговина и др., дело на ИК „Хермес“. Участниците са селектирани с помощта на местните центрове, уточни редакторът на сборника „Балканска роза“ Бойко Ламбовски, който е 12-и поред председател на хуманитарната писателска организация от създаването й през далечната 1926 година. 
Ламбовски изнесе отчетен доклад за дейността на ПЕН центъра  и припомни, че в иначе дългата му история има и момент, когато дейността му е прекратена по решение на проф. Богдан Филов. Председателят благодари и на съдействието на различни организации и особено на писателя член-кореспондент от БАН и на ПЕН центъра Алек Попов за финансовата помощ при организирането на това събитие. Част от българските автори, участници в рецитала, представи бившият председател на българския ПЕН поетът Георги Константинов. Той разказа и как е създадена международната мрежа от ПЕН клубове по цял свят.
Свои стихове четоха поетите Ентела Каси – председател на албанския ПЕН, Братислав Миланович (Сърбия), Катица Кулавкова – зам.-председател на Международния ПЕН от Македония, Таня Бакич (Черна гора), Валентина Радинска, Кристин Димитрова, Надя Попова и Георги Константинов.
За доброто настроение на присъствалите автори и преводачи се погрижиха вокална група „Еофония“ и музикалният дует Анджела Родел и Петър Чухов – също членове на ПЕН, но тя – на американския, а Чухов – на българския. 
Преди това гостите разгледаха българския литературен феномен – клуб „Перото“ в НДК, както и новия дигитален център в Столична библиотека. Проявите продължиха с писателска среща в Казанлък. На срещата с почитателите на мерената реч участваха освен гостите от чужбина, Бойко Ламбовски и домакинът, поетът от Казанлък Румен Денев. 

Международният ПЕН клуб е учреден на 5 октомври 1921 година в Лондон по иницатива на английските писатели Катрин Доусън-Скот и Джон Голсуърти, който е и първи негов ръководител. Сред учредителите на българския център и дългогодишен негов председател е била поетесата Дора Габе, а първи негов секретар е бил Владимир Полянов. Сред известните му членове са Елисавета Багряна, проф. Александър Балабанов, Ангел Каралийчев, Елин Пелин, Йордан Йовков, Николай Лилиев, Теодор Траянов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани