Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българка с номинация за „Астрид Линдгрен“

[post-views]
Българка с номинация  за „Астрид Линдгрен“

astrid-lindgrenИзвестни са номинациите за най-престижната световна награда за принос в детската литература „Астрид Линдгрен“, наричана „малкия Нобел“. За първи път в нашата история български писател и български илюстратор са в този списък. Това е авторката на книгата „Бъди ми приятел“ Юлия Спиридонова. Отличието се дава за цялостната работа на самия автор, но не само на писатели и илюстратори, но и на организации, които се занимават с детски приказки. Номиниран за престижната награда е и проф. Любен Зидаров, който е направил изображенията в книгата.
Юлия сподели: „Важно е писателят да работи в традициите на творчеството на Астрид Линдгрен – да се занимава с проблемите на днешните деца. „Сребърният куршум“ в нашата програма беше книгата ми „Кронос“, в която 17-годишен математически гений е наркоман. Това е книга с мисия. Тематиката е тежка, но книгата е написана така, че да се чете лесно“, разказа авторката. В две от книгите си тя работи и с българската митология. „Вълшебството не трябва да се загуби. Дори „Кронос“ има лек „златен прах“ отгоре, защото е литература. Като дете имах нужда да получа подкрепа в тежки моменти, да получа приятелство. Днес децата са по-самотни и сега е по-трудно да бъдеш дете. Комуникацията липсва, дори когато играеш игра с хора от цял свят. Повечето деца са наясно, че не знаят кой стои отсреща. Не споделят нищо. Имам две момчета, които също обичат да играят електронни игри и знам какво е да играеш с много връстници от цял свят“, сподели авторката. Тя каза, че Любен Зидаров е нейн любим илюстратор. „Попаднах на страхотни книги. Честта да сме заедно на такава голяма награда, прави нещата много по-приятни“, добави още писателката.
Процедурата по излъчване на претенденти за наградата е тежка. Кандидатстват организации от цял свят, 5 месеца се чака за одобрение на окончателните номинации, а от тях ще се излъчи победител.

Юлия Спиридонова е млад български автор, станала особено популярна с романа за тийнейджъри „Тина и половина“ (2009). Книгата е тотален хит и бестселър сред подрастващите. Юлия работи и като сценарист и писател на свободна практика. Има над 400 заснети сценария, излъчени по БНТ. Има няколко издадени книги: „Гугулетата“ (1999), „Приказки за гугулета“ (2000), „Приключения с Джиго“ (2003), романът „Любими попътечо“ (2007). Романът за тийнейджъри „Тина и половина“ (2009) е първи роман от фентъзи трилогия „Страната на сънищата. Любими попътечо“ (2009) и „Кръстьо, частен детектив. В Долната земя“ (2009). Книгата й „Бъди ми приятел“ бе обявена за победител в конкурса „Бисерче вълшебно“ за най-добра детска книга, издадена през 2015 година в категорията „Откривател“.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани