Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сръбски медии: Премиерът Вучич изчезна

[post-views]
Сърбия получава руския ЗРК „Панцир“

serbia-vuchichСръбски медии обявиха премиера на страната Александър Вучич за изчезнал, след като не се появи на работа в сряда. Всекидневникът „Блиц“ обяви, че Вучич е пропуснал среща на кабинета в Белград в сряда сутринта. Вестникът допълни, че той също е отменил всички запланувани за сряда срещи. Медийният съветник на премиера Сузана Василевич потвърди, че премиерът не е пристигнал на работа, но не може да каже защо.
„Блиц“ цитира и друг и източник, според който не може да каже дали отсъствието е свързано с „някаква извънредна държавна работа“ или има общо с „избухналата криза със сигурността“.
Миналата седмица бяха намерени оръжия до дома на семейството на Вучич. Разследващи са установили, че е имало план за убийството на Андрей Вучич – брат на министър-председателя. Във вторник властите откриха в гараж в квартал „Нови Београд“ откраднат автомобил „Рено Меган“, в който били складирани два пистолета, 400 грама тротил, детонатор и мобилен телефон за активирането му от дистанция.
„Блиц“ писа още, позовавайки се на източници, запознати с обстоятелствата, че са „изненадани от развитието“ в сряда, което те определиха като „безпрецедентно“.
За първи път Вучич не се е появил на заседание от 2014 година. Разпространява се информация, че премиерът е наредил на служителите на държавните институции, свързани с охраната му, да не оповестяват в публичното пространство повече информация за откритите оръжия. След нареждането е била отменена среща на комисията към парламента за службите, която е трябвало да обсъди мерките за охрана на премиера в четвъртък.
Външният министър Ивица Дачич заяви, че политиката на премиера има много врагове и винаги би се намерил подходящ човек, за да отстрани неудобния. Находките допълнително засилват напрежението в страната и региона, където нови предизвикателства като мигрантската криза и старите спорове между държавите лесно разпалват конфликти.
През 2003 година в Белград беше убит тогавашният премиер на страната Зоран Джинджич. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани