Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гласуването в САЩ е в разгара си, битката е ожесточена

[post-views]
Гласуването в САЩ е в разгара си, битката е ожесточена

usa-electionВ САЩ започна гласуването за президент. Очаква се рекордна избирателна активност. Първите резултати дават преднина на кандидата на демократите Хилъри Клинтън, но все още е неизвестно кого ще подкрепят т.нар. нерешили щати. Именно те бяха арена на последните предизборни прояви на съперниците Тръмп и Клинтън.
Избирателните секции за президентските избори в САЩ вече са отворени,. Първо това се случи в щатите по Източното крайбрежие. Останалата част от страната се присъединяваше постепенно към вота, а на финала се включиха щатите по Западното крайбрежие, като последните избирателните пунктове отвориха врати към 17 ч. българско време.
Очаква се историческа избирателна активност, като повече от 45 милиона души вече подадоха гласа си предварително още преди седмици. Анализатори отбелязват, че при тези условия и относително близките прогнозни резултати, победител ще бъде онзи кандидат, който успее да консолидира около себе си по-стабилно партийно ядро.
Късно снощи се състоя и последният опит на двамата кандидати, отправили поглед към Белия дом – Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп, да убедят гласоподавателите, че са най-подходящият 45-ти президент на САЩ и да спечелят гласовете на онези, които все още не са решили кого да подкрепят. Клинтън се фокусира върху Филаделфия, а Тръмп – върху Мичиган, все „бойни полета”, от които зависи крайният победител в сблъсъка.
В последната си изява преди големия ден Тръмп не изневери на стила си и отправи нова атака към опонента си.

Доналд Тръмп – кандидат за президент на САЩ

„Може ли да си представите да имаме за президент Хилъри Клинтън през следващите 4 години. Единствената вярност на Клинтън е към самата нея, донорите й и нейните интереси. Моят единствен интерес сте Вие, затова и участвам.”

Хилъри Клинтън, от своя страна, се дистанцира от офанзивната полемика и предпочете да обрисува положителна картина на страната, като призова за единна Америка.

Хилъри Клинтън – кандидат за президент на САЩ

„Ние решихме да вярваме с надежда в една интегрираща Америка, с голямо сърце. Америка, в която всеки ще има своето място и никой няма да е изключен и където всеки има възможност да развива собствения си потенциал.”

Президентът Барак Обама присъства на събитието на демократите и засипа с похвали бившия си държавен секретар.
В разгара на изборния ден проучвания на обществените нагласи дават преднина на Клинтън, като букмейкърите й определят 90% шанс за победа.  
В много от районите, където републиканците преобладават, се съобщава за смут в изборния процес и умишлено възпрепятстване на представители на малцинствата да упражнят правото си на глас.
Все повече анализатори коментират, че за първи път с критично значение ще са гласовете на латиноамериканското население на САЩ. Вотът им може да обърне традиционните нагласи в ключови щати като Тексас, Аризона, Невада, Ню Мексико, Колорадо и Флорида.

Най-ново

Единична публикация

Избрани