Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иракските сили откриха масов гроб край Мосул

[post-views]
Иракските сили откриха масов гроб край Мосул

mosul-grobИракските сили за сигурност съобщиха, че са открили масов гроб с останките на около 100 души в град в околностите на Мосул. Към района вече пътуват криминалисти, които да разследват случая.
Масовият гроб е открит в град Хамам ал Алил, който е поредното населено място освободено от иракските сили по пътя им към последната голяма крепост на ИДИЛ на територията на Ирак.
Военните са категорични, че клането е дело на бойците на ИДИЛ.
Все още няма информация дали останките са на военни или цивилни, Според предварителната информация голяма част от телата са с отрязани крайници.
Кадри, разпространени от агенция Асошиейтед прес, показват служител от иракските сили за сигурност да държи намерена кукла в масовия гроб.
Това е първото доказателства за постоянно появяващите се съобщения от района на Мосул за масови екзекуции от страна на ИДИЛ, от началото на правителствената операция.
Седмица преди иракските правителствени сили да освободят град Хамам ал Алил американското командване обяви, че засякло голям брой автобуси и камиони. Военните предполагат, че превозните средства са използвани за извозването на цивилните от града, които джихадистите използват, като жив щит.
Продължаващата вече четвърта седмица операция по освобождаването на Мосул от ИДИЛ е най-мащабната военна интервенция в Ирак от свалянето на режима на Садам Хюсеин от американската армия през 2003г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани