Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Унгарският парламент oсуети плановете на Орбан за промени в Конституцията

[post-views]

orban_ungariq

Унгарският парламент отхвърли внесените от правителството на премиера Виктор Орбан поправки в Конституцията. Те имаха за цел  да блокират  плановете на ЕС за квотно разселване на мигранти в страните-членки на 28-членния съюз.
За да прокара промените, унгарският премиер се нуждаеше от гласовете на 2/3 от депутатите. Те обаче бяха подкрепени от 131 гласа или с два по-малко от необходимото мнозинство.
Малко очаквано изненадата дойде от крайно-дясната партия Йобик, която заяви, че ще подкрепи конституционните промени, ако Орбан се откаже да прокара закон, който позволява на чужденци да получават гражданство,  ако купят имот в страната.
За Йобик забраната за мигрантите трябва да се отнася аз всички чужденци. Това е вторият неуспех за Виктор Орбан да прокара закона, с който да блокира плановете на ЕС за квотно разселване на бежанците.
Миналия месец управляващата партия Фидес се допита до унгарците чрез референдум, но така и не успя да прескочи границата, с което резултатите да допитването да станат задължителни. Отказът на Орбан да одобри плановете на ЕС за квотно разпределение на бежанци го вкара в челен сблъсък с Брюксел.
С последния неуспех Унгария ще трябва да приеме близо 1300 мигранти, като част от приетата от ЕС програма за разселване на бежанците.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани