Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Младите надежди с лагери в Алпите

[post-views]
Младите надежди с лагери в Алпите

Кирил Александров

skiorchetaНовата стратегия за развитието на българските ски започва да се изпълнява и да дава резултат. Вече е видно израстването на Алберт Попов, който от няколко месеца тренира с германския национален тим. Лично суперзвездата Феликс Нойройтер отделя време на Алберт, а немските треньори вече са изготвили годишна програма, която Попов трябва да спазва. Идеята е до март Алберт да се изкачи в ранглистата на ФИС, като участва във всички стартове за Европейската купа. 
В началото на сезона треньорите наблегнаха върху подготовката на българския национал в гигантския слалом, но в следващите месеци усилията ще бъдат насочени главно в слалома, където е неговата сила. В същото време другите момчета от националния тим също направиха повече от месец подготовка по глетчерите в Австрия. За тях също важи стратегията 
да пробият в Световната купа
след като преминат през континенталните стартове. В същото време тази година има световно юношеско първенство, където Алберт иска да спечели дори титлата на слалом, а Йоан Тодоров определено има възможности за класиране сред първите десет. Това и да се случи изобщо няма да бъде никаква изненада. България много често е създавала скиори, които са правили своите големи пробиви при подрастващите, ала след това системата се проваля и на практика вече близо три десетилетия чакаме своя нов Попангелов. По тази причина БФСки разработи нова стратегия за работа с подрастващите. В развитието на спортното майсторство по един или друг начин се включват и големите ни курорти със своите клубове. Програмата „Научи се да караш ски“ за девет години привлече към спорта стотици хлапета, а сега на състезания се явяват с пъти повече деца. Това обаче не е достатъчно, тъй като времето у нас не позволява да се проведе дълга подготовка на сняг. Така за поредна година големите клубове заделиха средства и организираха подготвителни лагери в Австрия на най-добрите си млади състезатели. 
Детските и юношеските тимове на „Юлен“ от Банско бяха на глетчера Хинтертукс. В същото време талантите от „Витоша ски“ бяха на подготовка по пистите на друг австрийски глетчер – Мьолтен. 
„БА“ научи, че по свои програми усилено работят и клубовете в Самоков и Смолян. Очаква се 
силен състезателен сезон
за който специалистите в зимните спортове са оптимисти.
Същевременно вече върви трескава подготовка за откриването на новия сезон в големите ни курорти. Първи по традиция обявиха своята програма банскалии. Олимпийският шампион в спускането от Солт Лейк Сити 2002 Фриц Щробл (Австрия) ще бъде голямата звезда на откриването на ски- сезона на 17 декември. Така ски-курорт №1 в България продължава традицията стартът на сезона да се дава от звезда от световна величина.
Щробл е 16-ият олимпийски шампион, който ще дойде в Банско за откриването. Освен него по традиция за старта се очакват първият 5-кратен носител на Световната купа Марк Жирардели и скиор №1 на България Петър Попангелов.
В богатата си кариера Щробл има сребърен медал в спускането от Оре 2007 и 9 победи за Световната купа, от които два на легендарната писта „Щрайф“ в Кицбюел. Общо подиумите му в най-атрактивната надпревара през сезона в ските са 31. За шоуто на 17-и декември се очаква домакините от „Юлен“ да подготвят по традиция и много изненади за туристите, които ще се качат на Бъндеришка поляна.
Много изненади за гостите на курорта обещават при откриването на сезона и в Боровец. Самоковци обаче ще обявят програмата си за новия сезон по-късно през ноември. 
В Пампорово вече работят по домакинството на 
световния конгрес на ски-учителите
а не крият и амбициите си да приемат домакинството на сериозни международни състезания от календара на ФИС в близко време. Тази година България е домакин на два старта от програмата на Световната купа по сноуборд и в тях ще видим носителя на Големия кристален глобус Радослав Янков и Александра Жекова. Състезанията са в началото на февруари. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани