Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
На 2 минути от Рая

ludo
Кафу изигра феноменален мач срещу “Арсенал“ и вероятно скоро ще напусне “Лудогорец“.
Отборът на „Лудогорец“ показа отлична международна класа за пореден път. Съставът на Георги Дерменджиев изигра страхотен мач срещу „Арсенал“ от програмата на група „А“ на Шампионската лига. Тимът от Разград поведе с 2:0 на именития си съперник, ала в крайна сметка загуби с 2:3 след уникална драма и груби грешки в защита.
„Орлите“ започнаха вихрено двубоя и след четвърт час игра имаха два гола преднина, реализирани от Джонатан Кафу и Клаудиу Кешерю. До края на полувремето обаче „Арсенал“ изравни чрез Гранит Джака и Оливие Жиру. 
След почивката Вандерсон пропиля две възможности за трето попадение и в крайна сметка след гол на Месут Йозил в 88-ата минута футболистите на Арсен Венгер си тръгнаха с трите точки от София.
Повече 31 000 запалянковци по трибуните оцениха по достойнство представянето на българския шампион и логично изпратиха с аплодисменти играчите на Георги Дерменджиев. 
Сега и ситуациите на терена. Първата опасност бе за гостите от Лондон. В осмата минута „артилеристите“ осъществиха бърза атака отляво. Куклен изведе Йозил, който стреля от седем метра, но вратарят Милан Борян без проблем спаси.
„Лудогорец“ отговори подобаващо и в 12-ата минута откри резултата. „Зелените“ получиха право да изпълнят пряк свободен удар отдясно в половината на Арсенал. Вандерсон центрира отлично и Кафу препарира Оспина.
И когато лондончани все още не се бяха окопитили, българският шампион нанесе втори удар. Кафу получи  феноменален диагонален далечен пас, разпиля с финтове Гибс в наказателното поле на „Арсенал” и подаде прецизно към непокрития Клаудиу Кешерю“ за когото не бе проблем да вкара от два метра за 2:0.
arsenal-iozil
Месут Йозил препарира домакините с гол-шедьовър в края на мача.
Съставът на „Арсенал“ върна едно попадение в 20-ата минута чрез Гранит Джака, който се възползва от пас на Йозил. При центрирането на германеца обаче останаха сериозни съмнения дали топката не е напуснала терена с целия си обем. Последва натиск на англичаните, като в същото време „Лудогорец“ контраатакуваше опасно при всяка възможност. Все пак в 42-,ата минута Оливие Жиру изравни след удар с глава и неразчетено излизане на Милан Борян. До края на полувремето орлите отново можеха да поведат, но Козмин Моци не успя да засече добре топката след центриране от корнер.
Втората част започна по-спокойно в сравнение с първата. И така бе до 63-ата минута. Тогава „Лудогорец“ организира брилянтна контраатака. Марселиньо подаде великолепно наляво към Кешерю, който продължи към Вандерсон, бразилецът стреля добре по земя, за жалост пък Оспина спаси. Само 120 секунди по-късно Вандерсон бе изведен зад гърба на централните защитници на „Арсенал“, като и този път не успя да реализира очи в очи със стража на британците.
И когато срещата вървеше към равенство, тъй като „Арсенал“ контролираше топката, но не успяваше да създаде голови положения, се стигна до 88-ата минута, при която топчиите измъкнаха трите точки. Йозил получи дълъг извеждащ пас зад гърба на българската отбрана, която закъсня да се изтегли, преодоля Борян, а после Паломино и Моци, след което вкара в празната врата.
 С тази победа „Арсенал” се класира за елиминационната фаза в ШЛ, където ще е и ПСЖ, спечелил с 2:1 като гост на „Базел“, а „Лудогорец“ ще се бори с „Базел“ за третото място, даващо право на участие в Лига Европа през пролетта.

anglichani-ohrana
Англичаните бяха довели собствена охрана в София.
Английски странности в София

 Много странно бе  поведението на делегацията, с който съставът на „Арсенал“ пристигна в столицата за срещата си от група „А“ на Шампионската лига с „Лудогорец“ във вторник. 
По настояване на британското клубно ръководство бе отцепен специален ВИП вход на Терминал 2 на столичното летище, където досегът на гостите с българската действителност бе сведен до минимум. Същото се случи и в хотел „Хилтън“, където бяха настанени англичаните. За първи път тим от такъв ранг не разрешава на футболистите си дори да се доближат да своите фенове. Нито играчите на „Ливърпул“, нито милионерите от „Реал“ Мадрид бяха поискали да стоят в толкова стерилна обстановка. Това страшно обиди запалянковците, които се навъртаха пред хотела и около стадиона с надеждата да си направят някое селфи или да вземат автограф от любимците си. 
„БА“ разбра, че от „Арсенал” са отказали българска охрана и са пожелали да има само полицейски ескорт на автобуса и поисканите от тях автомобили. Всъщност това и без това си е задължение на домакините според разпоредбите на УЕФА. Цялата охрана на лондонските звезди бе английска и пристигна с тях от Англия. Охранителите бяха отцепили цял етаж, където се настани отборът и не даваха пиле да прехвръкне. Според работещи в хотела дори невръстни дечица са били отпращани доста грубичко, когато са поискали да се доберат до някой от футболистите за автограф. 
Същото се получи и пред стадиона, където малцина имаха възможност да се доближат до гостуващия тим.
На другият полюс сякаш беше Венгер, който не отказа нито снимка, нито автограф, но и достъпът до него бе изключително ограничен и се възползваха само хора, които имаха специални пропуски.
В същото време цели два дни центърът на столицата бе огласян от английски песни. А британските запалянковци с радост се включиха в проявите, организирани от българския фенклуб на лондонския тим.  

dermandjievДерменджиев: Ако бяхме вкарали трети…
Наставникът на „Лудогорец“ Георги Дерменджиев поздрави футболистите си за представянето им срещу „Арсенал“, но призна, че съжалява за пропусната уникална възможност.
„Ако бяхме отбелязали трети гол при резултат 2:2, щяхме да поставим англичаните под огромно напрежение и тогава съм сигурен, че мачът щеше да е друг. Но това е положението, футболът е игра на грешки. Сега обаче срещу „Базел“ напрежението ще е огромно и трябва да се справим именно с това. Все пак аз съм доволен от играта тази вечер и продължавам да твърдя, че и в Англия изиграхме добър мач. Важното е, че отборът игра много силно тактически, успяхме да неутрализираме определени техни играчи и създадохме голови ситуации. Зарадвахме феновете“, коментира специално за „БА“ Дерменджиев.
След пресконференцията на стадион „Васил Левски“ пък Арсен Венгер просто подхвърли към репортерите: „Вие не знаете колко е добър този „Лудогорец“. Наистина признание от човек, който две десетилетия диктува модата във Висшата лига на Англия. 
В същото време английският вестник „Мирър даде високи оценки на играчите на „Лудогорец“ за представянето им в мача с „Арсенал“. В изданието определиха Джонатан Кафу за най-добрия футболист на терена, като той е награден с оценка 8 по десетобалната система. Много от съотборниците му са оценени със 7-ци, като единствено Йордан Минев, Натанаел и Светослав Дяков получават 6-ци. В състава на „Арсенал“ 7-ци за представянето си на „Васил Левски“ получават Оливие Жиру, Алексис Санчес и Месут Йозил, всички останали играчи на „артилеристите“ са с по-ниски оценки, а Шкодран Мустафи, Киърън Гибс и Франсис Коклен дори получават петици.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани