Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правителствените сили в Ирак заподозрени в убийство на цивилни

[post-views]
Останките на 605 души, предполагаеми жертви на „Ислямска държава“, са открити в Северен Ирак

irakНай-малко 6-тима души са убити в град, близо до Мосул. Амнести Интернешънъл съобщава, че облечени в униформи на иракската федерална полиция мъже са измъчвали и убивали местни жители по подозрения за принадлежност към т.нар. Ислямска държава.
В доклада на Амнести Интернешънъл се потвърждава изпълнението на 6 извънсъдебни смъртни присъди. За пръв път от началото на операцията по освобождаване на Мосул, иракските правителствените сили са предполагаеми извършители на зверства срещу цивилни. Около 50 хиляди души наброява съставът на подкрепяната от САЩ коалиция на правителствените сили, кюрдите-пешмерги и арабските милиции, водеща офанзивата срещу ИДИЛ вече 3 седмици.
Същевременно, в Хамам ал-Алил – друг град южно от Мосул, в масов гроб бяха открити останките на повече от 150 души. За по-голямата част от жертвите се счита, че са полицаи, убити от джихадистите, останалите най-вероятно са цивилни, използвани като жив щит.
По данни на ООН от началото на операцията на 17 октомври над 34 хиляди души са изселени от района и още 11 хиляди от самия град Мосул, в който коалиционните сили навлязоха преди броени дни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани