Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бисер Киров, проповедникът на съкровеното

[post-views]
Бисер Киров, проповедникът  на съкровеното

%d0%b1%d0%b8%d1%81%d0%b5%d1%80-%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%b2-copyПочина големият български певец Бисер Киров. В Берлин – и това не е случайно. Той обитаваше глобално пространство от Европа до Москва с дестинации – Хавана, Азия, Америка. Обитаваше пространството на таланта, с който преди половин век излезе на сцената като юноша бледен и намерение да превърне  в песен живота. Тъжния миг да превръща в радост… Да търси любов, мечти, приятели… “…всичко лети, както малкия принц търся звезда… 
Баща му Христо e пастор, подобен е и пътят на Бисер – да докосва съкровеното у хората. За него концертът е проповед, в нея трябва да има и разбираема реч. 
Роден през 1942 г. в София, завършва журналистика в Софийския университет, дипломира се с музикална режисура в Руската академия за театрално изкуство. От 1967 г. е вече вокален изпълнител с оркестър „Балкантон“. С песента „Сонет““печели „Златният Орфей“.
Животът му измерен с цифри: над 4500 концерта, в началото на 70-те е солист във „Фридрихщадтпаласт„ в бившата ГДР. 18 години е най-популярният певец-чужденец там. Като композитор е записал над 300 свои песни на български, руски, немски, чешки, полски и други езици. Има издадени албуми в СССР, ГДР, Полша, Куба, САЩ, Испания. Десетки награди на български и международни фестивали. Режисира и продуцира предавания по БНТ, а между 1995 и 2002 г. е продуцент, режисьор и водещ по руските телевизионни канали.
Отличия – „Заслужил артист на Народна република България“ и почетния знак на президента на България Георги Първанов. През 2009 г. с указ на руския президент Дмитрий Медведев е удостоен със „Заслужил артист на Руската федерация“. В преиода 2006-2010 г. е съветник по културата при посолството на Република България в Москва.
Въпреки глобалното пространство на изкуството, имаше корени. Негови са думите: „Изкуството е кораб, който те води, има компас, намира си пристанището. Сваля те и казва: Тук хората са решили да се порадват заедно с теб.“ Но корабът има свой флаг и знаеш откъде е. Не съм имал усещане, че някъде съм по-признат, отколкото в България. Тук съм роден, този народ ме е създал, тези хора първи повярваха, че мога да пея и аз съм част от тях…

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани