Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В столичната „Синема сити“-Полски филм за самолетната катастрофа в Смоленск

[post-views]
Бисер Киров, проповедникът  на съкровеното

%d0%b0%d0%bb%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%b6%d0%b8%d0%ba-2-copyПремиера на полския филм „Смоленск“ с режисьор Антони Краузе се състоя преди два дни в зала 2 на „Синема Сити“ в Mall of Sofia. Лентата е изключително оспорвана, откакто през септември имаше премиера във Варшава. Разказва за 10 април 2010 г., събитието, което разтърси не само Полша, но и света. Правителственият самолет „Туполев-154“ с президента на Полша Лех Качински, съпругата му и съпровождащите го 95 души, членове на официалната делегация, пътуваща за Катин, катастрофира в Смоленск. Всички загиват. 
Филмът на режисьора Антони Краузе подкрепя конспиративна теория за случилото се. Режисьорът твърди, че се опира на експерти, според които на борда е имало експлозия. Това е обратното на официалните разследвания в Полша и Русия, според които причина за трагедията са пилотски грешки и лоши метеорологични условия. Партията на Качински „Право и справедливост“също настояваше, че става дума за убийство, инспирирано от Кремъл като наказание за подкрепата й за Грузия по време на въоръжения конфликт с Русия – обвинения, които Москва отхвърля. 
На прожекцията в София филмът беше представен от посланика на Р. Полша у нас Кшищоф Краевски. Той разказа за пътуването на полския президент заедно с президентите на Украйна и балтийските страни в Грузия – през Баку в Тбилиси. „Хората ми задават въпроса: какъв беше президентът Качински и каква беше първата дама. Не отговарям като дипломат, а като човек: добър, топъл и сърдечен човек. Такъв ще запомня и него, и първата дама…“ 
Специален гост на софийската премиера беше Алдона Стружик, актриса от „Театър Полски“ във Вроцлав. Тя играе ролята на съпругата на генерала Анджей Клашек, командвал ВВС на Полша. 
– Участието ми във филма изискваше смелост. Мнозина познати и приятели ми обърнаха гръб. До днес ми е трудно да разбера защо. Продукцията не получи допълнително финансиране от Полския институт за филмово изкуство и беше заснета със скромни финанси. На снимачната площадка атмосферата беше прекрасна, сърдечна, професионална. Снимките с мое участие бяха само 10 дни, но филмът е заснеман на части и продължи няколко години. 
Притеснява ме, че в Полша филмът е силно критикуван, а той е послание за човечност, опит да си спомним тези хора и е предназначен за чувствителни зрители. Въпреки всичко ще остави следа в историята.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани