Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Искрено ваша“ – роман за устойчивостта на човешкия дух

[post-views]
„Искрено ваша“ – роман за устойчивостта на човешкия дух

%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%b0-copyСнощи в Мраморното фоайе на Столична библиотека се състоя премиерата на романа „Искрено ваша“. Неговата авторка Гергина Дворецка е създала книга за онези, които тръгват към другите с искреното желание да вършат добро, а често обстоятелствата им пречат. Книга и за устойчивостта на човешкия дух, който е в състояние да надмогне травмите от сблъсъка с недобронамереността. 
Действието в „Искрено ваша“ реално се развива през октомври 2006 г., малко преди влизането на България в Европейския съюз. Има обаче препратки към миналото на героите. Читателят попада в микрокосмоса на семейство, където взаимоотношенията често излизат извън утвърдените представи – родителите невинаги дават на децата си най-добрите съвети и невинаги постъпват като зрели хора, а смятаните за най-уравновесени и разумни понякога попадат в конфузни ситуации.  Всеки от персонажите по своему изживява времето на прехода. 
Сюжетът се развива около подготовката за премиерата на една книга, чрез която главната героиня се надява отново да се върне в литературния живот сред дългогодишно отсъствие. Посланието на романа е, че всеки може да има своята „премиера“. Важно е след житейските поражения да не ни напусне желанието да покажем най-доброто от себе си и да потърсим път към повече хора. 
Гергина Дворецка, дълги години е един от популярните гласове в БНР – автор и водещ на младежки и образователни предавания. Чрез героинята си Ирена тя пресъздава в художествена форма своя опит от работата в българска медия преди и след 10 ноември 1989 г. Гледната точка – лична и субективна, но обективен и общовалиден факт обаче е някогашният страх от обвинение във „вражеска пропаганда“ или „идеологическа диверсия“ – словосъчетания, които нищо не говорят на днешните младежи. За хората от по-възрастното поколение обаче те някога бяха равносилни на присъда, особено за журналист или човек на изкуството. И след промените, довели до по-голяма свобода на словото, човешки съдби могат да бъдат осакатявани чрез оклеветяване и дискредитиране. 
„Искрено ваша“ е и роман за поезията и прозата в живота – те често се преплитат, но не всички забелязват това; за любовта, която не идва от първия поглед, и човек може дори да не подозира, че вече е в сърцето му. 
Книгата е оригинална – в нея няма да бъдат открити прийоми, заучени в модерните напоследък курсове по творческо писане: няма оригиналничене със стила, няма герои, които са предпоставка за съвременен български бестселър – политици, новобогаташи или представители на подземния свят. Оказва се, че и роман, в който подобни персонажи липсват, може да бъде увлекателно четиво, защото в него мнозина биха открили себе си и своите близки.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани