Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Талибаните в Афганистан поеха отгворност за атаката в германското консулство

[post-views]
Кола-бомба се взриви в Богота – поне 5 са жертвите, дузина са ранени

kola-bomba-ubi-13-dushi-v-afganistan-197427Талибаните поеха отговорност за кървавото нападение срещу германското консулство в северния афганистански град Мазери Шариф. Най-малко четирима души, бяха убити при атаката. Ранените са над 120.
В атаката, станала късно вечерта в четвъртък са участвали няколко нападатели. Малко след първата бомбена експлозия, последва ожесточена престрелка между силите за сигурност  и бунтовниците. Няма данни за пострадали служите на германската дипломатическа мисия. Германското външно министерство обяви, че е изтеглило целия си персонал.
Според информацията на властите. Двама от загинали са цивилни, другите двама са охранители.  Талибаните обявиха, че атаката е отмъщения, за въздушния удар срещу село в северна провинция Кондуз, при който са загинали 30 цивилни.
Американското командване потвърди за операцията станала миналата седмица и посочи, че ударите са нанесени по молба на афганистанските сили за сигурност, след като били подложени на ожесточен обстрел от бунтовниците.
След изтеглянето на бойните контингенти на НАТО в края на 2014г, талибаните на няколко пъти се опитва да установят контрол в северната провинция Кондуз.

  

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани