Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Това не е моят президент” – протестите в САЩ продължават вече втори ден

[post-views]
„Това не е моят президент” – протестите в САЩ продължават вече втори ден

usa-protestii

Под надслов „Това не е моят президент” втори ден продължават протестите срещу избора на Доналд Тръмп. А в Портланд, щата Орегон протестите дори прераснаха в насилие. Равносметката от сблъсъците в Оукланд, щата Калифорния е 3-ма ранени полицаи и 30 души арестувани. Протестират предимно млади хора, които се опасяват, че политиката на Тръмп ще създаде дълбоки разделения по въпросите на расовата дискриминация и равенството на половете.
Хиляди демонстранти излязоха по улиците на Портланд, а полицията обяви протеста за бунт. Витрини на магазини и прозорци на коли са счупени от хвърлените бомбички. Протестите в цяла Америка продължават втори ден, но мащабът им се свива, съобщава Би Би Си. Няма съобщения за насилие в други градове на страната. В Минеаполис демонстранти за кратко блокираха междущатската магистрала в двете посоки. Във Филаделфия можеха да се прочетат лозунги „Направете Америка сигурна отново”, в Балтимор протестиращите блокираха движението, а в Сан Франциско на протестното шествие можеха да бъдат забелязани и мексикански знамена.
Протестите продължават, въпреки че първата среща между новоизбрания и действащия президент предизвика положителни реакции.
Доналд Тръмп заяви, че за него е голяма чест да се срещне с президента Обама и с очаква да работят заедно за успешното „предаване на щафетата в Белия дом.” От своя страна, Барак Обама декларира като свой основен приоритет да улесни прехода, който ще гарантира успеха на следващия президент.
Въпреки разменените комплименти и готовност за сътрудничество, Тръмп потвърди намерението си да преразгледа голяма част от наследството на Обама, основно по въпросите на миграцията, здравната реформа и прекратяването на ядреното споразумение с Иран.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани