Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Външните министри на ЕС очакват твърдо партньорство от новата администрация в САЩ

[post-views]
Външните министри на ЕС очакват твърдо партньорство от новата администрация в САЩ

eu-vunshni-ministriВъншните министри на страните-членки на ЕС очакват „много силно партньорство” със САЩ. Около тази идея се обединиха първите дипломати на Европа, които се събраха на неформална вечеря, за да обсъдя избора на Доналд Тръмп.
Западните медии определиха срещата на външните министри на ЕС за кризисна. Причината е противоречивите сигнали от новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, които повдигнат редица въпроси, но най-вече избледняващите допирни точки между съюзниците. Европейската сигурност, отношенията между ЕС с Русия, конфликта в Сирия и позицията на Вашингтон за Украйна. За Словакия, която е ротационен председател на съюза, гледа на последните събитията малко по прагматично.

Мирослав Лайчак – външен министър на Словакия:

„Това, което разбрахме е, че Америка ще търси про биснес подход и в този ред на мисли Европа също трябва да подходи така. Трябва да е ясно, че никой не е поставял под върпос изхода на изборите или най-малко готовността ни да работим със САЩ.”

Двете страни не уважиха вечерята. Франция, заради визита на новия генерален секретар на ООН, а британският външен министър Борис Джонсън е категоричен, че от подобна среща няма никаква необходимост. За върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Федерика Могерини, е било очаквано британския дипломат да не се появи.

Федерика Могерини​ – върховен представил на ЕС за външната политика:

„Все повече страни в Европа се учудват, не като някой не се появи, а като се появи на масата на 28-те. Така че е нормално страна, която е решила да се напусне съюза да няма интерес да участва в дискусия посветена на отношенията между ЕС и САЩ.”

Повечето първи дипломати в Европа не смятат, че 28 членния блок се държи истерично около избора на Доналд Тръмп. За разлика от тях председателят на ЕК Жан Клод Юнкер смята, че има реална опасност да се породят търканията между ЕС и САЩ.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани