Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Серия земетресения и цунами в Нова Зеландия

[post-views]
Серия земетресения и цунами в Нова Зеландия

zemetresenie-nova-zaleandiaЗеметресение с магнитуд 7.8 по скалата на Рихтер и последвалите ги вторични трусове, достигащи сила до 6.2 по Рихтер взе жертви в Нова Зеландия. От местната Служба за гражданска отбрана съобщават за най-малко двама загинали.
Не е изключено броят на жертвите да се увеличи. Нанесени са огромни материални щети. Пътищата са разрушени, а електрозахранването е прекъснато. Първото земетресение с магнитуд 7.8 по Рихтер в неделя предизвика и цунами, което достигна Южния остров на Нова Зеландия. Вторичните трусове и предупрежденията за последващо цунами наложи евакуация на населението от крайбрежните зони, основно в североизточната част на Южния остров.  Според премиера Джон Кий, опасността е намаляла.  Властите обаче предупреждават хората да бъдат предпазливи, особено в градовете, близо до епицентътра – Крайстчърч и Уелингтън, както и архипелага Чатъм.
Предупрежденията за цунами всяха смут в Крайстчърч, който се намира на 90 км на юг от епицентъра и все още помни унищожителното земетресение от 2011 г., което отне живота на 185 души.

Най-ново

Единична публикация

Избрани