Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Месец след началото на операцията – Мосул е обграден от Коалицията на иракските сили

[post-views]
Погнаха ДАЕШ и от Ракка

mosul-copyМосул е на практика обграден. 4 седмици след началото на операцията по превземане на бастиона на ИДИЛ в Ирак, правителствените сили напредват все по-навътре в града. Джихадистите обаче оказват сериозен отпор, подлагайки коалиционните сили на вълни от самоубийствени атентати.
Бойците на т.нар. Ислямска държава се смесват с местното население – облечени са като цивилни, но носят колани с експлозиви. Има данни за цели семейства, които са принудени да се качват по покривите на сградите, за да бъдат използвани, като жив щит. Тези, които откажат, биват незабавно екзекутирани. Медицински екипи на място съобщават за ранени цивилни, а очевидци разказват, че джихадистите разстрелват местните, щом иракски войници се приближат.

„Войниците стигнаха до нас и ние излязохме. ИДИЛ атакуваха хората, някои от тях бяха ранени. Един мой съсед беше убит, прострелян в корема. А това момиче беше уцелено в крака.”

При завръщането си в близкия град Хамам ал-Алил, след отвоюването му, хората получиха пакети хуманитарна помощ и храна. В покрайнините на града, беше открит и масов гроб, с повече от 150 тела.
Правителствените сили са отвоювали от ИДИЛ и древния град Нимруд, който няма стратегическа важност, но има голяма символно значение и висока археологическа стойност.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани