Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За последно – Обама пристигна в Гърция

[post-views]

Barack ObamaПрезидентът на САЩ Барак Обама пристигна в Гърция, като част от последната обиколка като държавен глава. Преди да пристигне в Европа той увери съюзниците си на Стария континент, че новоизбраният американски президент Доналд Тръмп ще се придържа към международните съюзи на страната.
Американският президент пристигна в Гърция ранния следобед. В програмата му е заложена среща с министър-председателят на страната Алексис Ципрас и военният министър Панайотис Каменос.
Основната тема на разговорите ще е гръцката икономическа криза, в частност колосалния дълг на Атина. Администрацията на Обама, твърдо застава зад Международния валутен фонд, който смята, че без преструктурирането на дълга, страната няма как да изправи икономиката си на крака.
Въпреки важността на икономиката, визита на Обама се възприема по-скоро като част от уверението на Белия дом, че новият държавен глава Доналд Тръмп ще се придържа към старите съюзи, като НАТО.
Припомняме, че по време на предизборната си кампания Тръмп на няколко пъти намекна, че САЩ могат и да се изтеглят от Алианса, ако отделни страни-членки не увеличат парите за отбрана.
Подобни изказвания изнервиха страните в Балтийския регион, които виждат реална заплаха в все по-експанзивната руска външна политика, коментира БиБиСи.
Следващата спирка на Обама е Германия, която също има своите резерви към новата американска администрация. Основният въпрос от визита на Обама е, ще успее ли той да успокои съюзниците си в Европа, след като първите официални контакти на Тръмп, не са лидерите от Стария континент, а президентите на Русия и Китай.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани