Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Ограничаване на щетите – ЕС и Великобритания се готвят за Брекзит без сделка

BREXITБританското правителство няма ясна стратегия за т.нар Брекзит и започването на процедурата по напускане на съюза.Това се разбра ясно от изтекъл в медиите документ, за който от офиса на премира Тереза Мей обявиха, че не е представителен.
Поредната неловка ситуация за британския премиер Тереза Мей, след публикуването на документа във в. Таймс. Макар и Даунинг стрийт 10 да твърди, че не разпознава материала, в него много точно се посочва липсата на цялостно стратегия за процедурата по напускане на съюза.
Въпросният документ, до който се е добрал в. „Таймс“ и е видян и от журналисти на Би Би Си, гласи, че кабинетът работи по 500 проекта, свързани с Брекзит и може да се нуждае от още 30 000 държавни служители, за да изпълни задачите си.
Фирмата, изготвила документа, посочва като причина за липсата на цялостна стратегия съществуващите разногласия в самото правителство.
Премиерът Тереза Мей обяви, че възнамерява да задейства член 50 от Лисабонския договор или с други думи да стартира процедурата по напускане на ЕС  през март 2017 г.
Все още не е ясно дали този срок ще бъде посрещнат, защото в началото на месеца Конституционна съд отсъди, че за бъде задействам член 50, правителство трябва да получи подкрепата на парламента. Британското правителство обжалва решението на съда, като отговор се очаква най-рано през месец декември.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани