Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Деца на джихад – докъде стига жестокостта на ИДИЛ?

[post-views]
Париж ще репатрира само деца сираци

idilС напредването на операцията срещу ИДИЛ идват нови скандални разкрития за начина, по който е изграждан и управляван Халифатът в Ирак през последните 2 години. В град близо до Мосул военни намериха доказателства, че бойците на т.нар. Ислямска държава са обучавали на джихад невръстни деца.
В изоставено училище в освободения град Арбаджия иракските правителствени сили и кюрдите-пешмерги се натъкнаха на тетрадки, използвани при обучението на „малките лъвчета на Халифата”. Целта на учебните занятия е била да радикализират възгледите на децата и да ги подготвят за извършването на самоубийствени атентати в името на Аллах.

„Говориха ни за куршуми и ни учиха как се коли и стреля. Караха ни да събираме труп плюс труп, куршум плюс куршум… Учиха ни да убиваме и такива неща.”

Учебните занятия са допълвани от физически упражнения – тичане и катерене, изпълнявани като истински военни с пълно въоръжение. Във връзка с това ООН излезе с доклад, който посочва, че повече от 5 милиона деца са пряко засегнати от военния конфликт в Ирак.

Най-ново

Единична публикация

Избрани