Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мисия в Космоса – трима космонавти, 32 рибки и хипопотам

[post-views]
Мисия в Космоса – трима космонавти, 32 рибки и хипопотам

souzНай-опитната жена космонавт от НАСА, заедно с руски ветеран и френски новобранец излетяха от космодрума Байконур в компанията на 32 рибки и хипопотам на мисия до Международната космическа станция. Скачването е предвидено за събота, а космическият кораб „Союз” трябва да върне тримата астронавти у дома през май 2017 г.
Екипажът на мисията е доста „шарен” – като се започне от Пеги Уитсън, която е сред най-опитните служители на НАСА и може да се похвали с 6 излизания в открития космос, мине се през руския ветеран в космическите мисии и бивш боен пилот Олег Новицки и се стигне до френският инженер Томас Песке, за когото това е първо напускане на Земята. Той обаче има важната задача да проведе повече от 60 експеримента, чрез които трябва да изследва ефекта от липсата на гравитация върху мускулния тонус и да се намери начини за пречистване на вода при специфични условия.
На борда на космическия кораб са и 32 рибки, които трябва да покажат как ще се адаптират към безтегловността. А хипопотам-играчка е традиционният за всеки полет на „Союз” индикатор за нулева гравитация, който обозначава излизането на кораба в орбита. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани