Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Роман Кисьов е поет на месеца през ноември

[post-views]
Изпитанията на едно мъжко приятелство

В Столична библиотека 


PrintПоет, художник, преводач, Роман Кисьов се представя с два дебели тома, наскоро излезли от печат. Това са сборник с избраните му стихове „Мистичната роза“ и антологията на съвременна македонска поезия „Портал към слънцето“ в негово съставителство и превод. През ноември читателите на Столична библиотека ще се запознаят с авторските и преводните книги на Роман, изложени във витрини на втория етаж в отдел „Обслужване“. А на 29 ноември (вторник) от 18:30 ч. в Литературния клуб на библиотеката (пл. „Славейков“ 4) авторът ще представи творчеството си с помощта на музикантите от Арт група „Орфика“. Входът е свободен.
Роден  1962 г. в града на розите Казанлък, Роман Кисьов е отраснал в аристократичния Русе. Завършва  Художествената гимназия в Казанлък (1981), а през 1991 – Националната художествена академия в София, Живопис в класа на акад. Светлин Русев. Работил е като художник в Русенската опера, като уредник в Градската художествена галерия в Казанлък, като преподавател по изобразително изкуство в Русе и др. Живее в София.
Правил е самостоятелни изложби в София, Виена, Берлин и Скопие. Участвал е в общи изложби в България, Италия, Република Македония и САЩ, както и в международни пленери по живопис (Гърция и Р. Македония). 
Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, Градската художествена галерия в Русе, Дом на културата „Средец“ в София, Дом „Витгенщайн“, Виена, Музей на град Скопие и др., както и на частни колекции в България и по света. През 2013 г. международното списание за култура DIOGEN му посвещава цял брой като художник – със 70 негови живописни творби и рисунки.                                      
Автор е на 6 поетически книги. По творбите му е заснет филм – „Вратите на рая“ (БНТ, Телевизионен център – Русе, 1996, реж. Пенка Шопова). 
Включен е в поетически антологии в България, Италия, Румъния, Полша, Сърбия, Р. Македония, Армения, Нагорни Карабах, Йордания, Индия, в международната поетическа антология на английски език „Поети за световен мир“ (POETS FOR WORLD PEACE, Vol.3, 2011), както и в авторитетни културни издания по света. Поезията му е превеждана на английски, немски, френски, италиански, нидерландски, датски, гръцки, турски, румънски, руски, полски, сръбски и др.   
Участвал е в редица престижни международни форуми и фестивали на световната поезия. Има награди у нас и в Р. Македония. Член е на редакционния съвет на международното списание за европейска и азиатска поезия, поетическа култура и духовност „KADO“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани