Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заедно в борбата срещу глобалното затопляне

[post-views]
Заедно в борбата срещу глобалното затопляне

item_globalwarmingclimatechangeПовече от 200 държави, които участваха на Конференцията по въпросите на климата в Маракеш подписаха заключителната обща декларация. Документът няма обвързващ характер, но потвърждава ангажимента на подписалите я страни за пълно прилагане на споразумението от Париж за ограничаване на глобалното затопляне с 2 градуса до 2020 г.
Декларацията от Маракеш е послание за солидарност на държавите, приемащи действията по ограничаване на климатичните промени, като свой дълг. Тя е и колективният им отговор срещу заплахата на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп да изтегли страната си от споразумението.

Тина Джонсън – отговорник по въпросите на климата в делегацията на САЩ:

„Никоя държава или отделен човек не може да контролира изхода от събитията, на които ставаме свидетели. Виждате, че климатичните промени са реално съществуващи и трябва да действаме, да направим всичко по силите си. Считам, че разговорите през последните няколко дни имаха силно въздействие върху нас като гражданско общество и върху отделните държави.”

Държавният секретар Джон Кери опита да успокои публиката в Мароко по повод твърденията на Тръмп, че глобалното затопляне е измислица и намеренията му да възстанови въгледобивната промишленост. Кери заяви, че неговият собствен опит показва, че много въпроси променят фокуса си след заемането на висш държавен пост и призова към единство в мерките за противодействие на климатичните промени.

Най-ново

Единична публикация

Избрани