Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Барак Обама призова: Страните от АТИС да дадат шанс на Доналд Тръмп

[post-views]
Обама и Тръмп ще обсъдят предаването на властта в Белия дом

obama-trumpАмериканският президент Барак Обама призова страните от Азиатско-тихоокенаското икономическо сътрудничество АТИС да дадат шанс на неговия наследник Доналд Тръмп. Двудневният форум в столицата на Перу, Лима, мина под сянката на обещанията на новия американски президент да прекрати всички съществуващи договори за свободна търговия.
Форумът в Перу завърши с приемането на общо изявление, в което лидерите от 21 страни-членки в АТИС заявиха, че ще се борят срещу протекционизма и скептицизма около свободната търговия. Най-големите противници на тези тенденции са държавите от Транстихоокеанското споразумение за свободна търговия, което новоизбраният американски президент Доналд Тръмп, смята да изостави. По повод притесненията на страните от АТИС настоящият държавен глава на САЩ Барак Обама, заяви:

Барак Обама – президент на САЩ:

„Искам да се отнеса с уважение към администрацията на избрания за президент Доналд Тръмп и да му дам възможност да представи своята платформа и аргументи, без някой да му се меси в работите.”

В желанието си да спасят споразумение за свободна търговия, някои лидери изразиха готовност за промени. Китай, с подкрепата на редица страни в региона, е твърдо решен да се бори за запазването свободния пазар в азиатско-тихоокенското икономическо сътрудничество и без участието на САЩ. Лидерите от АТИС приеха и резолюцията, в която потвърдиха, че ще се придържат към поетите ангажимент на Конференцията за климата в Париж за ограничаване на изхвърлянето на вредни емисии във въздуха, независимо, че новата американска администрация смята климатичните промени за измислица.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани