Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Поздравления от Вашингтон, Москва и Брюксел

[post-views]
Поздравления  от Вашингтон,  Москва и Брюксел

„Посолството на САЩ поздравява новоизбрания президент Румен Радев и очаква да работи с него за напредъка на целите, които България и Съединените щати подкрепят, включващи повишаване на просперитета на нашите народи, трансатлантическите връзки и ценности, ангажимента и солидарността в рамките на НАТО, модернизацията на въоръжените сили и сигурността на границите”.
Това се казва в изявление, публикувано в понеделник на сайта на американското посолство у нас по повод избора на Румен Радев за нов държавен глава.
„Съединените щати са ангажирани да продължат да укрепват и задълбочават приятелството и партньорството между нашите народи”, пише още в изявлението.
Държавният глава на Русия Владимир Путин поздрави Румен Радев и отбеляза значителния потенциал за по-нататъшно развитие на руско-българските отношения, основаващи се на многовековни традиции на приятелство, културна и духовна близост, съобщи пресслужбата на Кремъл.
Путин изрази увереност, че със съвместни усилия ще може да се даде нов импулс на двустранния политически диалог, както и да се разшири конструктивното сътрудничество в различни области в интерес на братските народи на двете страни.
16-17-putinПрезидентът на Русия пожела на Радев успехи в отговорната държавна дейност, се посочва в съобщението.
Държавният глава на Русия отбеляза значителния потенциал за по-нататъшно развитие на руско-българските отношения, основаващи се на многовековни традиции на приятелство, културна и духовна близост, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС. 
Владимир Путин изрази увереност, че със съвместни усилия ще може да се даде нов импулс на двустранния политически диалог, както и да се разшири конструктивното сътрудничество в различни области в интерес на братските народи на двете страни. 
Президентът на Русия пожела на Радев успехи в отговорната държавна дейност, се посочва още в съобщението.
Кремъл не е съгласен победителите на президентските избори в България и Молдова – Румен Радев и Игор Додон, да бъдат определяни като „проруски”, заяви по-рано пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент.
В повечето коментари на западни медии за изборите в двете източноевропейски страни (по съвпадение вторият тур и в двата случая беше вчера) победилите кандидати са наречени проруски. Подобен е изводът и на някои медии в Русия.
Песков обаче отказа да прави прогнози как занапред ще се изграждат руско-българските отношения – било преждевременно да се говори за това. 
junker_esПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпрати поздравление за избирането на Румен Радев за президент на България. Юнкер е последният от лидерите на европейските институции с честитка, след като по-рано същото направиха шефовете на Съвета Доналд Туск и на Европарламента Мартин Шулц.
В приветствието си Юнкер пожелава на Радев да постигне политическа стабилност, която да позволи провеждането на икономически и структурни реформи и участието на България в европейския дневен ред. Председателят на Еврокомисията пожелава успех на президента и му пише, че ще разчита на тясно сътрудничество за намиране на решения на бежанската криза, подобряването на енергийната сигурност и за ускоряването на икономиката на Европа.
Юнкер изразява очаквания да работи с Румен Радев, както го е правил с Росен Плевнелиев.
За разлика от по-ранна кореспонденция между него и премиера Бойко Борисов писмото не е придружено от ръчно добавени сърчица или друга символика.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздрави Радев с избирането му от името на Съвета на ЕС. Той му пожела „да засили единството, просперитета и сигурността на България”, за да може тя да продължи да е ключов играч в региона и особено по опазване на външната граница на ЕС.
Шефът на Европейския парламент Мартин Шулц, който е единственият от лидерите на европейските институции социалист, използва за честитката си туитър. В 140-те знака на посланието си той му припомня, че стабилността и сигурността са ключови за региона и за ЕС като цяло.
От парламентарните групи само социалистите до момента са поздравили новата президентска двойка. Лидерът им Джани Питела още вчера писа на Радев и колежката си Илиана Йотова, за да ги увери, че имат пълната им подкрепа и доверие.
„България е изправена пред сериозни предизвикателства, особено по отношение на бежанците и развитието”, се казва в писмото и се добавя, че България ще има да играе важна роля за доброто на гражданите си и за солидарността в ЕС.

Най-ново

Единична публикация

Избрани