Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Надпреварата за Елисейския дворец – Никола Саркози отпадна, отказва се от политиката

[post-views]
Саркози се кандидатира отново

SARKOZYСлед като остана трети в първия тур на вътрешнопартийните избори на Републиканците, бившият френски президент Никола Саркози обяви, че излиза от политическия живот на страната. Двама бивши премиери – Франсоа Фийон и Ален Жюпе отиват на балотаж, който ще определи партийната номинация за президентските избори през пролетта на следващата година.
Никола Саркози спечели 21% от гласовете на избирателите, но те се оказаха недостатъчни, за да продължи в надпреварата. Саркози призна поражението си и обяви, че се оттегля от политическия живот, предаде агенция Франс прес. В кратко изявление след обявяването на резултатите от вота той благодари на привържениците си, изтъкна колко е важно единството на Републиканците и изрази подкрепата си за Франсоа Фийон.

Никола Саркози – бивш президент на Франция:

„Дойде моментът да се обърна към живота с повече лични вълнения, отколкото публични такива… Късмет на Франция!”

На 27 ноември ще бъде определена дясноцентристката номинация в президентската надпревара. За нея ще се борят Франсоа Фийон и Ален Жюпе, който беше определян като фаворит. Резултатите от първия тур обаче присъдиха внушителна победа на Фийон, който получи почти 45 на сто от вота срещу 28% за Жюпе. Предварителните прогнози посочват, че който и да спечели, ще бъде силна алтернатива на управляващата Социалистическа партия и има огромни шансове след няколко месеца да завоюва Елисейския дворец.

Най-ново

Единична публикация

Избрани