Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парламентарна асамблея на НАТО – разширяване на съюза и увеличаване на бюджета за отбрана

[post-views]
Военните министри на НАТО се събраха в Брюксел – Столтенберг: Доволни сме от спада на напрежението в Сирия

NATOГенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова членовете на Алианса да разширят обхвата му и да изпълнят финансовите си ангажименти. Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган обвини европейските държави, че не подкрепят Анкара в борбата ѝ срещу тероризма и призова за засилено сътрудничество срещу кюрдските сепаратисти.
По време на провеждащата се в Истанбул 62-ра сесия на Парламентарната асамблея на НАТО генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг призова членовете да ратифицират договора за присъединяване на Черна гора и прикани държавите да спазят поетите ангажименти за увеличаване на бюджетите им за отбрана.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Всъщност парламентите решават кой ще бъде член на НАТО. Вие знаете, че сме в процес на разширяване на Алианса с нов член – Черна гора. Затова призовавам онези парламенти, призовавам онези държави, които все още не са ратифицирали договора за присъединяване на Черна гора да го направят.”

Същевременно домакинът на срещата, турският президент Реджеп Таип Ердоган призова НАТО да сътрудничи на Турция в борбата срещу тероризма. И по-конкретно, срещу Кюрдската работническа партия – ПКК, определяна като терористична организация и от Европейския съюз и САЩ

Реджеп Таип Ердоган – президент на Турция:

„Тъй като страната ни е жертва на тероризъм, не можем да толерираме факта, че членове на ПКК пътуват свободно в цяла Европа и дори се разхождат по коридорите на Европейския парламент, носейки плакати на лидера на организацията”

Коментарите на Ердоган нагнетиха напрежението между Турция и военните ѝ партньори. Това, в допълнение на потвърдената от Йенс Столтенбрг информация, че редица турски офицери, служещи в структурите на НАТО са потърсили убежище в различни европейски държави след неуспешния опит за преврат в Анкара през юли.

Най-ново

Единична публикация

Избрани