Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Властта се търкаля по земята, но никой не я иска

[post-views]
Властта се търкаля по земята, но никой не я иска

MANDADJIEVИзборите минаха, правителството подаде оставка без никой да го кара и изведнъж месец преди Коледа властта се оваканти. Рулетката се завъртя и партиите се наредиха на опашка при президента, за да се консултират с него за съставяне на правителство. ГЕРБ първи отидоха на Дондуков 2 и първи отказаха да съставят кабинет. Борисов побърза да прехвърли топката и каза, че спечелилите изборите БСП и Румен Радев имат подготвени хора за министри и могат веднага да влязат в управлението. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче, показа че подобни блъфове не минават и се зарече, че ако получат мандат за съставяне на нов кабинет, ще го върнат.  Консултациите с днешна дата също удариха на камък – и ДПС и Реформаторите заявиха, че ще върнат мандата за съставяне на правителство. Така започна поредната политическа криза у нас със съдействието именно на парламентарните партии.
С други думи в България отново дойде онзи момент, в който властта се търкаля на улицата, но никой не иска да я вземе. Никой не я иска, защото не му е изгодно. Какво да правят с тази временна власт нашите партии, които иначе тръбят, че непрестанно мислят за народа си. Но нима не е престижно да управляваш България макар и за кратко ? Какво е това – стратегия или просто бягство от отговорност ? Стигна се дотам, че и самият президент каза, че ще стисне ръката на онзи, който се наеме да състави правителство. Което значи, че и върховният главнокомандващ не счита това за много престижно в момента. Но няма проблем. Българският народ е свикнал с поведението на някои родни политици, които влизат във властта, не за да помогнат на България, а на самите себе си.
В крайна сметка никой не разбра защо Борисов обвърза оставката на своето правителство с президентския вот. Всеки може да загуби подкрепа заради непопулярни мерки по средата на мандата си. Но защо се рискува бъдещето на страната и тя се тласка по пътя на политическата нестабилност?
При това положение отиващият си президент няма друг ход, освен да назначи трети служебен кабинет за своя мандат, въпреки че явно не му се иска. Единственото, което Плевнелиев може да направи е да отложи назначението максимално във времето – до Коледа.
Месец по-късно, на 22 януари, встъпва в длъжност избраният държавен глава Румен Радев, който ще може да разпусне парламента и да насрочи предсрочните избори най-рано за края на март или началото на април. Дотогава ще управлява служебният кабинет на Плевнелиев, който обаче ще консултира състава му с новия президент Румен Радев. Иначе, така жадуваната власт, тези дни се търкаля по улицата, нежелана от никого. В това време, случайно или не, президентите се снимат под картината „Стадо говеда“ на Златю Бояджиев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани