Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За трета поредна година украинците отбелязват Деня на достойнството и свободата

[post-views]
За трета поредна година украинците отбелязват Деня на достойнството и свободата

ukraina-meidanДесетки хиляди украинци отбелязаха третата годишнина от кървавите събития в Киев, довели до свалянето от власт на проруския президент Виктор Янукович.
В края на ноември украинците честват деня на достойнството и свободата, по време на който си спомнят за Оранжевата революция от 2004г, а от три години и за окървавените про-европейски протести на централния площад Майдан в Киев.
Искрата разпалила общественото недоволство се оказа решението на бившия президент Виктор Янукович да не подпише споразумението за по-тясно икономическо сътрудничество с ЕС.
Три години по-късно настоящият държавен глава Петро Порошенко смята, че отношенията между Украйна и Европа са още по-близки.

Петро Порошенко – президент на Украйна:

„ Днес, Украйна и ЕС са по-близки един до друг от преди три години. Това означава, че покриваме исканията на хората от Майдана.”

В обръщение по националната телевизия Порешенко призова украинците да се обединят, срещу по думите му „руската агресия”.
Не всички украинци обаче са съгласни, че правителството в Киев е изпълнило исканията по време на протестите на Майндана.
Затова и на третата годишнина по централните улици на Киев все продължава да има протести.
На места недоволството прерасна в размирици, след като  група демонстранти изпочупиха клон на руската банка Сбербанк.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани