Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пореден етап на чистката в Турция

[post-views]
Борбата за Истанбул продължава – партията на Ердоган иска повторно преброяване на гласовете

erdogan-turciqЧистката след опита за преврат в Турция продължава. За 4 месеца общият брой на засегнатите достигна 100 хиляди души. С пореден декрет турското правителство освободи от длъжност нови 15 хиляди държавни служители, сред които военни, полицаи, университетски преподаватели и журналисти.
Само в сферата на висшето образование уволнените са повече от 1100 –университетски преподаватели и служители в администрацията. Издаденият декрет постановява и че вече единствено президентът на Турция може да посочва и назначава ректорите на университетите.
Започна и пореден етап на чистката в армията и полицията. В последните часове повече от 2 хиляди военни и 7500 полицаи са отстранени от постовете си. Или повече от 10% от общия състав на силите на реда е освободен.
Списъкът със затворени или цензурирани медии нарасна с още 9, а според синдикатите арестуваните журналисти вече са повече от 150.
Според официални данни от разследването заподозрените се проучват в 2 направления – за връзки с ислямисткия проповедник Фетуллах Гюлен, срещу когото вече се води дело за организиране на опит за преврат или за членство в кюрдски бунтовнически групировки.

Най-ново

Единична публикация

Избрани