Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Война на думи в лагера на републиканците – кой ще бъде кандидат за президент на Франция?

[post-views]
Война на думи в лагера на републиканците – кой ще бъде кандидат за президент на Франция?

france-prezdБитката за номинацията на републиканците за президентската надпревара във Франция става все по-ожесточена. Темата Русия се оказа фокус на острия словесен сблъсък между двамата кандидати Франсоа Фийон и Ален Жюпе преди балотажа на вътрешнопартийните избори в неделя.
Ален Жюпе обвини опонента си, че предвижда твърде радикална промяна и прекомерни реформи, а очертаната от него външнополитическа линия определи като „опасно близка” до Москва.

Ален Жюпе – кандидат за номинацията на Републиканците:

„Диалог с Русия не означава, че сме приели позицията им. Но трябва да им кажем истината. Една държава не може да анексира територии на съседите си и да нарушава международното право. А това е, което направиха в Крим. Когато се подписват споразумения, като това от Минск за възстановяването на мира в Украйна, те трябва да се спазват.”

Франсоа Фийон не крие добрите си отношения с президента Путин и често го определя като „достоен за възхищение лидер”. Той защити своя по-отворен подход и заяви, че няма друг избор освен да се обърне към Русия за успешното противодействие на тероризма.

Франсоа Фийон – кандидат за номинацията на Републиканците:

„Слушам как обкръжението на моя опонент ме обвинява за желанието ми да дам на отношенията ни с Русия повече откритост. Да говорят, каквото си искат…единственото, което ме интересува е да гарантирам сигурността на френския народ и затова ще сътруднича с всички държави, които искат да унищожат ИДИЛ.”

След изненадващата му победа на първия тур, прогнозите вече посочват Фийон за фаворит на балотажа и се очаква той да получи дясноцентристката номинация с категорична подкрепа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани