Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ще има ли мир в Колумбия ? Правителство и бунтовници с ново споразумение

[post-views]
Ще има ли мир в Колумбия ? Правителство и бунтовници с ново споразумение

columbiaКолумбийското правителство и бунтовниците от ФАРК договориха  ревизирано мирно споразумение. Президентът Хуан Мануел Сантос обяви, че подписването ще се осъществи в четвъртък в столицата Богота, а документът ще бъде приет от Конгреса и не подлежи на обществено гласуване.
Новият текст на споразумението обхваща много от въпросите, които спънаха предходния опит за договаряне на мир и отчита съображенията на всички, които отхвърлиха предишното споразумение. Приемането и прилагането на документа е пряка отговорност на Конгреса, заяви президентът
Хуан Мануел Сантос – президент на Колумбия:

„В четвъртък ще подпишем ново споразумение тук в Богота, в театъра Колумб. След като изслушахме всички алтернативни предложения и в общо съгласие с ФАРК е ясно, че най-подходящият и законен път за прокарване на договорката е чрез Конгреса на републиката.”

Документът е плод на продължителни преговори, но включва ограничен кръг промени спрямо отхвърления чрез референдум. Затова и опозицията заяви, че няма да приеме настоящото споразумение и ще инициира подписка за ново обществено обсъждане.

Алваро Урибе – лидер на опозицията:

„Правителството пренебрегва проблем като неефективността на наказанията за наркотрафик.”

Събитието в Богота няма да е толкова бляскаво като това през септември, но символиката на ръкостискането между президента и ръководителя на ФАРК запазва символиката си и ще бъде сложен край на продължилата повече от 50 години гражданска война в Колумбия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани