Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕП замрази преговорите с Турция

[post-views]
Искат Клинтън да брои повторно в три щата

21-evro-parlamentЕвропейският парламент подкрепи замразяване на преговорите с Турция за еврочленство, съобщи АФП.

Приетата от законодателния орган резолюция не е обвързваща правно. Само 37 депутати отхвърлиха резолюцията, докато 479 законодатели я подкрепиха, 107 депутати се въздържаха. 

В текста се споменава, че Европейският парламент е обезпокоен от критиките на президента Реджеп Ердоган по отношение на Лозанския договор. ЕП обещава да преразгледа позицията си, когато „непропорционалните репресивни мерки“ по време на извънредното положение в Турция бъдат отменени.

Според евродепутатите предприетите мерки след неуспешния опит за преврат на 15 юли „нарушават основните права и свободите, защитени от турската конституция“. „Турция е важен партньор на ЕС. Но партньорството, волята за сътрудничество трябва да бъдат двустранни (…) Турция не показва тази политическа воля, докато действията на правителството още повече отклоняват Турция от европейския й път“, допълват депутатите. Те поясниха, че въвеждането на смъртно наказание от турските власти би довело до официално спиране на преговорния процес, изтъквайки, че „категоричното отхвърляне на смъртното наказание е съществен елемент от присъединяването към ЕС“. 

Ден по-рано турският президент Реджеп Ердоган обяви, че гласуване в Европейския парламент дали ЕС да прекрати преговорите с Анкара за еврочленство „няма стойност в нашите очи“, съобщи Ройтерс.

Той отново обвини Европа, че застава на страната на терористични организации с критиките си към Турция, която се бори с тероризма, особено с терористичната организация на ислямския проповедник Фетулла Гюлен. Многократно ясно заявихме, че ние спазваме европейските ценности повече от много държави от ЕС, но не можем да видим конкретна подкрепа от западните приятели (…). Нито едно от обещанията им не беше спазено, каза той на конференция на Организацията за ислямско сътрудничество в Истанбул.

Най-ново

Единична публикация

Избрани