Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Италия на кръстопът – премиерът Матео Ренци подава оставка след референдума

[post-views]
Докато се увеличава броят на загиналите мигранти в Средиземно море Италия пита: Къде е Европа?

MATEO RENCI

Има опасност Италия да влезе в тежка политическа и икономическа криза. Премиерът на страната Матео Ренци подава оставка, след като претърпя тежка загуба на поискания от него референдум за промени в Конституцията.
Във вторник Италия ще осъмне без правителство, след като хората отхвърлиха на референдум предложените от премиера Матео Ренци конституционни промени. При изключително високата избирателна активност от близо 70 процента, 60 на сто от гласоподавателите казаха „не”. Допитването се превърна в своеобразен вот на доверие към кабинета на Матео Ренци, след като той заложи поста си, коментират западните медии.

Матео Ренци –министър-председател на Италия:

„Опитът ми в правителството приключва тук. Смятах, че мога да променя политическата система, в която лидерите не се променят, а само сменят позициите и това не води до промени в страната. Вече не може да се преструваме, за кой ли път, че всичко остава както преди. Политиците не променят навиците си и никога няма да напуснат местата си. Аз исках да намаля тези места, но не успях. Затова сега моето място се оваканти.”

Загубата на Ренци е победа за популистките движения като „Пет звезди” на комика Бепе Грило, който призова за предсрочни парламентарни избори. Самият шоумен има планове да проведе и референдум за членството на страната в Еврозоната и като цяло в ЕС.
Ден след допитването основният въпрос, който се задава в Италия, е какво ще реши президентът Серджо Матарела. Държавният глава има два варианта. Единият е да насрочи дата за предсрочни избори, другият е да назначи нов премиер. Какво ще реше Матарела ще стане ясно във вторник. Малко очаквано, но европейските колеги на Ренци реагираха хладнокръвно на новината за оставката му, независимо, че  това може да доведе до икономически сътресения не само в Италия, но и като цяло в Еврозоната.
Спокойствието се усеща и на основните стокови борси на Стария континент. Макар сутрешната търговия да започна с лек спад на акциите им, до обяд пазарите си върнаха загубени позиции.
И все пак оставката на Ренци, се смята за най-голямото предизвикателство за ЕС, защото при срив на италианската икономика последиците може да са фатални за единната европейска валута.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани