Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отличия за поетичния Никулден 2016

[post-views]
Отличия за поетичния Никулден 2016

25-nikuldenДвама са победителите на 10-ия „Поетичен Никулден 2016“, състоял се преди 3 дни в галерия „Средец на Министерството на културата.
Наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев 2016“ беше връчена от съпругата на поета Федя Филкова – на Пламен Дойнов за стихосбирката му „Балът на тираните“. Единствен получава отличието за втори път. Вторият носител на наградата стана Георги Господинов с книгата „Там, където не сме“ (2016), но не можа да си получи лично наградата, защото се намираше в Германия. В словото си като носител на миналогодишното отличие поетът Ани Илков потърси ключ към съвременния глас на поезията: „да представиш … живота на човечеството като грубо скитащи акробати, каквито Рилке е видял в Париж през 1907 г., да тласнеш човешкото скиталчество към звездите (Карл Сейгън), към онова неизвестно нам място и кулите от въжделение, това може би е поетичното вътре в технологичното несъзнавано.“
Награждаването беше предшествано от рецитал на всички – отличените и номинираните Боряна Кацарска, Силвия Чолева и Палми Ранчев. 
Водещият – актьорът Милен Миланов също получи награда (за приятелство). Федя Филкова прочете стихотворение от рано починалия поет Ивайло Иванов, за да почете неговата памет и 150 годишнината от рождението на Пенчо Славейков. Определи изминалата година като уникална.  „Но както винаги казвам, поезията не е състезание и тази награда има единствено за цел да ни събере заедно… И петимата номинирани са изключителни – Силвия с най-зрялата си книга досега, Палми с неповторим собствен свят, Боряна – изключителна като език, атмосфера, невероятни стихове. Георги Господинов – с много цялостна и съвременна книга.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани