Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бивши пленници на ИДИЛ получиха наградата „Сахаров” за 2016 г.

[post-views]
Бивши пленници на ИДИЛ получиха наградата „Сахаров” за 2016 г.

vlcsnap-2016-12-13-17h59m08s57Европейският парламент връчи наградата „Сахаров” за свобода на мисълта. Тазгодишните носители на приза са две язидски жени, успели да избягат от робството на т.нар. Ислямска държава. Вижте историите на Надя Мурад и Ламия Башар от първо лице и емоциите, които споделиха.
След като успяха да се освободят от плен на ИДИЛ Надя Мурад и Ламия Башар се превърнаха в ревностни защитници на правата на малцинствата и в говорители на жените, станали жертви на сексуалното насилие на бунтовниците. Джихадистите използват сексуални робини като възнагражение за бойците си. А репресиите на ИДИЛ срещу язидите, считани за неверници, са особено жестоки. През 2014 г. мъжете от етноса стават жертва на масови убийства, а жените и децата са отведени в робство, сред тях и двете наши героини.

Ламия разказа за ужасяващата си съдба и заяви, че получената награда ѝ дава сили да бъде „глас на безгласните”.

„Аз съм язидка и бях постоянно изнасилвана в продължение на почти 20 месеца. Сега съм щастлива, защото тази награда е морална подкрепа. Приемам я в името на всички жертви на ДАЕШ, в името на 1000 жени, превърнати в сексуални робини, защото бях една от тях. ИДИЛ искаха да унищожат всички язиди, но не успяха. И сме тук, за да кажем истината.”

А Надя определи Европа като символ на хуманност и призова общността да помогне на бедстващите малцинства да намерят подслон на безопасно място.

„През последната година пътувах много. Посетих повече от 20 държави в Европа и арабския свят. Това, което искаме от света е да спре случващото се, да накаже отговорните за нашето изтребление, да изправи престъпниците пред Международния наказателен съд. Малцинствата трябва да бъдат защитени, както язидите, така и всички християни в Ирак и Сирия.”

Наградата „Сахаров”, чиято финансова равностойност е 50 хиляди евро, е учредена през 1988 г. с цел да почете усилията на организации и отделни личности, борещи се за правата и основните свободи на човека.

Най-ново

Единична публикация

Избрани