Информационен център на Министерство на oтбраната

Генерал Андрей Боцев – фаворит за началник на отбраната

6-bocevГенерал Андрей Боцев е най-вероятният нов началник на генщаба на армията, според източници на вестник „Галерия” в Министерството на отбраната. Шефът на Сухопътните войски може да наследи на този пост подалия оставка генерал Константин Попов. Този извод се налага, защото се оказва, че Боцев има подкрепата и на двамата президенти – отиващия си Росен Плевнелиев и новоизбрания Румен Радев.
Настоящият военен министър Николай Ненчев обаче лансира кандидатурата на вицеадмирал Емил Евтимов, който към днешна дата е заместник-шеф на генщаба. Според изданието той се ползва с подкрепа и от външния министър Даниел Митов, генерал Константин Попов, както и висшите военни Тодор Тагарев и Велизар Шаламанов, известни като „групата на ястребите".
„24 часа” допълва, че няма никакви изгледи новоизбраният президент Румен Радев и министърът в оставка Николай Ненчев да постигнат единомислие за името на бъдещия началник на отбраната.
Като аргумент в полза на Боцев се изтъква фактът, че след като последните трима шефове на Генщаба са били от авиацията и флота, сега е ред на пехотата. Боцев е минал през всички командни длъжности, но му липсва международен опит и добри езикови познания.
Най-вероятно изборът ще бъде отложен за след 22 януари, когато Радев влиза на „Дондуков" 2.

Източник: вестник „Галерия”, вестник „24 часа”

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top