Информационен център на Министерство на oтбраната

След парламентарния вот, Македония влиза в нов етап на политическата криза

Macedonia Anti Government Protest

Македония се изправя пред опасността от навлизане в нов етап на политическата криза. Лидерът на основната опозиционна партия в страната, Социалдемократическия съюз, оспори резултата от парламентарния вот в неделя.
Социалдемократическият съюз, в лицето на лидера Зоран Заев, внесе оплаквания за нарушения по време на изборния ден, с което оспори минималната победа на ВМРО-ДПМНЕ. Разликата между двете партии е около 18 хиляди гласа в полза на управляващите. Водената от бившия премиер Никола Груевски националистическа партия печели 51 места в 120-местния македонски парламент срещу 49 за социалдемократите. Заев обяви, че без изборните нарушения разпределението е щяло да бъде 50 на 50. От Централната избирателна комисия потвърдиха, че заедно със Социалдемократическия съюз етническата албанска партия Беса също е подала сигнал за нарушения в изборния процес в общо 16 секции.
Политическата криза в Македония продължава вече 2 години, през които страната е раздирана от остри противоречия между двете основни партии.  Общественото недоволство неколкократно ескалира до ръба на извънредно положение, като дори посредничеството на европейската дипломация не успя да помири враждуващите страни.

 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top