Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отложиха eвакуация на бунтовници и цивилни от източно Алепо

[post-views]
Сирия – заложник на американските избори?

alepo

Договорената от Турция и Русия евакуация на бунтовниците и цивилното население от източните части на сирийския град Алепо се отлага за четвъртък. Независимо от забавянето обявено късно вечерта във вторник временно примирие между силите на режима и бунтовниците, като цяло остава в сила на фона на съобщенията за епизодични сблъсъци.
Евакуацията на цивилните и бунтовниците от източните чати на Алепо трябваше да започне рано сутринта в сряда. Сирийското правителство спази поетия ангажимент да предостави автобуси за извозването на хората, които обаче не потеглят.
Причината за отлагането на евакуацията за сега не е ясно. Според Би Би Си сирийското правителство настоява преди да започне извозването на хората от източно Алепо, бунтовниците, които са обсадили градовете под контрола на Дамаск, да позволят евакуацията на местното население.
От ООН поискаха техните наблюдатели да получат достъп до Алепо, за да могат да следят подетата от сирийското правителство евакуация. Световната организация се опасява, че правителствените сили и техните ирански съюзници, ще продължат да извършват зверства срещу мирните граждани.
Примирието и обвързаната с него евакуация беше договорено, малко след съобщенията за масови екзекуции на цивилни в източните кварталите на Алепо, които до скоро бяха под контрола на бунтовниците. Според разкази на очевидци и по данни на различни неправителствени организации шиитските милиции от Иран и сирийската армия са разстреляли над 80 души, сред които жени и деца.
Случващото се в Алепо получи широк международен отзвук, като в редица големи европейски градове, се проведоха масови протести пред руските дипломатически мисии.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани