Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След парламентарния вот, Македония влиза в нов етап на политическата криза

[post-views]

Macedonia Anti Government Protest

Македония се изправя пред опасността от навлизане в нов етап на политическата криза. Лидерът на основната опозиционна партия в страната, Социалдемократическия съюз, оспори резултата от парламентарния вот в неделя.
Социалдемократическият съюз, в лицето на лидера Зоран Заев, внесе оплаквания за нарушения по време на изборния ден, с което оспори минималната победа на ВМРО-ДПМНЕ. Разликата между двете партии е около 18 хиляди гласа в полза на управляващите. Водената от бившия премиер Никола Груевски националистическа партия печели 51 места в 120-местния македонски парламент срещу 49 за социалдемократите. Заев обяви, че без изборните нарушения разпределението е щяло да бъде 50 на 50. От Централната избирателна комисия потвърдиха, че заедно със Социалдемократическия съюз етническата албанска партия Беса също е подала сигнал за нарушения в изборния процес в общо 16 секции.
Политическата криза в Македония продължава вече 2 години, през които страната е раздирана от остри противоречия между двете основни партии.  Общественото недоволство неколкократно ескалира до ръба на извънредно положение, като дори посредничеството на европейската дипломация не успя да помири враждуващите страни.

 

Най-ново

Виж още

Избрани