Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хиляди поляци отбелязаха 35-та годишнина от военното положение на комунистическия режим

[post-views]
Хиляди поляци отбелязаха 35-та годишнина от военното положение на комунистическия режим

3a_qodjxwДесетки хиляди поляци отбелязваха 35-та годишната от въвеждането на военно положение, с което тогавашния комунистическия режим се опитва да потуши движението за демократични реформи. Шествието в столицата Варшава се превърна в протест срещу управляващата партия „Право и справедливост”.
Шествия се проведоха в повече от 80 града в Полша. Пред симпатизанти на централния площад във Варшава лидерът на управляващата партия „Право и справедливост” Ярослав Качински обеща да направи всичко възможно, жертвите на режима да получат справедливост.

Ярослав Качински – лидер на партия „Право и справедливост”:

„ Събрали сме се тук, за да се спомни. Знам, колко е важно за вас да се вгледаме в миналото, но е важно и да се вгледаме и в настоящето. Ние трябва да продължим да се борим за промяната и да се стремим към по-справедлива държава. Вярвам, че можем да постигнем нашите цели и да триумфираме. Имаме твърдото намерение да изправим пред съда онези хора, които убиваха сънародниците ни по време на военно положение.”

Парадоксално, но паралелно с шествията във Варшава, десетки хиляди излязоха на протест срещу управляващата партия „Право и справедливост”. След като пое управлението в края на миналата години партията на Ярослав Качински проведе няколко реформи, с които пое контрол върху съдебната система и обществените медии. Действията й разединиха поляците, които все по-често обвиняват управляващите, че потъпкват демокрацията в страната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани